Belangrijk! Een goede kinderskibril

Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen.

De bergen, met name besneeuwde bergen brengen gevaar mee voor de ogen. De UV-straling in de bergen is tien keer (!!) zo sterk als in Nederland. De sneeuw weerkaatst ook nog eens een grote hoeveelheid UV-stralen. Tel dat bij elkaar op en het belang van goede oogbescherming behoeft geen verdere toelichting. Als de ogen niet goed beschermd worden, kan sneeuwblindheid optreden. Hieronder leg ik kort uit waar je op moet letten bij het kopen van een kinderskibril. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt bij het kopen van een skibril voor je kind.

 

Kinderskibril oogbescherming

Alpina kinderskibril

1. De skibril moet 100% UV-bescherming geven. Dit wil zeggen dat de glazen de schadelijke UV-straling grotendeels tegenhouden. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril. Dit wordt aangegeven als 100% UV of als UV 400. Kinderen zijn wat kwetsbaarder voor UV straling dan volwassenen, bescherm je kind daarom extra goed!

2. De glazen van de kinderskibril moeten van onbreekbaar polycarbonaat zijn.skibril kind

3. De skibril moet groot genoeg zijn en goed aansluiten op het gezicht om te voorkomen dat direct UV-licht de ogen kan bereiken. Koop voor kinderen onder 12 jaar een speciale kinderskibril. Vanaf 12 jaar (ongeveer) kunnen ze de overstap maken naar een skibril voor volwassenen. Denk bij het passen om de skihelm!

4. Een skibril heeft een Europese CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Voor wintersporters wordt een beschermingsfactor 3 aanbevolen. Bij extreem fel licht, zoals op een gletsjer, geldt factor 4.

5. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. Elke lenstint is geschikt voor een specifieke sneeuw- en lichtomstandigheid. Er zijn ook steeds meer skibrillen (voor kinderen) met verwisselbare lenzen of met twee type meegeleverde lenzen. Zo heb je voor elk weertype wat. Let op: de kleur heeft geen effect op de UV-bescherming! Hieronder staan de kleurtypes verder toegelicht:

rose lenzen· Gele lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zeer zwak licht. Gele lenzen verhogen het contrast sterk en zijn geschikt voor bewolkte en stormachtige weersomstandigheden.
· Oranje en rode lezen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht. Oranje en rode lenzen zijn, afhankelijk van de hoeveelheid licht ze doorlaten, geschikt voor bewolkte én zonnige dagen. De oranje/rode kleur verhoogt het contrast waardoor diepte en het verloop van de piste beter zichtbaar wordt.
· Roze en amberkleurige lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld licht. Ze verbeteren de dieptewaarneming en verscherpen het beeld. Deze lenstint werkt ook goed in de avond of de nacht bij kunstmatig licht.
· Bruine en zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht. Op zonnige dagen filteren donkere lenzen het meeste licht uit het zicht. Dit is ideaal om schitteringen te verminderen die ontstaan als fel zonlicht weerkaatst op de sneeuw. De lenstint geeft de kleuren natuurgetrouw weer, het contrast wordt dan ook niet versterkt. Een nadeel van zwarte en grijze lenzen is dus dat het moeilijk is om diepte te zien op bewolkte en donkere dagen.

6. Als het budget het toelaat kies dan voor een gepolariseerde kinderskibril zodat hinderlijke schitteringen, zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw, geneutraliseerd worden. Hierdoor zal je kleine draak goed reliëf in de sneeuw kunnen onderscheiden.

7. Zorg dat de skibril condensvorming voorkomt. Dit kan door verschillende technieken in de skibril:

– Dubbele lens
Veel kinderskibrillen hebben een dubbele lens. De lenzen zijn vlak achter elkaar geplaatst waardoor er een temperatuurbuffer van lucht ontstaat tussen de binnenste en buitenste lens. Een dubbele lens vermindert  de kans op condensvorming én zorgt voor een warmere skibril.

Ventilatie
Sommige kinderskibrillen hebben een verstelbare ventilatie zodat je, als het bijvoorbeeld erg koud is, de ventilatie ook dicht kunt schuiven. Alhoewel niet alle skibrillen zichtbare ventilatie hebben, ventileren ze allemaal in meer of mindere mate via het gezichtsschuim dat tussen het frame en het gezicht zit.

Anti condens coating
Deze coating zit aan de binnenkant van de lens. Deze coating vermindert de kans op condensvorming nog verder. Soms is deze coating er alleen op gespoten en erg gemakkelijk te verwijderen. Als de binnenkant van de skibril nat is, veeg deze dan nooit droog maar laat deze gewoon opdrogen. Zo voorkom je dat je de anti-fog coating wegveegt.

 

Facebooktwitterlinkedinby feather
3 Comments on “Belangrijk! Een goede kinderskibril
  1. Pingback: Zonnebrandcreme op wintersport: van levensbelang

  2. Pingback: Check check, veilig op wintersport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *