Bergwandelen met kinderen: Jong geleerd, jong gedaan

Bergwandelen met kinderen

Bergwandelen met kinderen – op de top

Bergen. Wij zijn er gek op. Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Chili, Nepal, Zweden, als er maar bergen zijn, zijn wij er geweest. En zo ook onze kinderen. Onze eerste zoon was drie maanden toen hij voor het eerst mee ging bergwandelen in Zwitserland. Een paar weken later waren we in Zweden en weer een paar weken later in Duitsland en Oostenrijk. Nu, bijna zes jaar later vraagt hij elke vakantie ‘gaan we naar de bergen?’ Bergwandelen is onze ‘way of life’!

Hoe begin je aan bergwandelen met kinderen?

  • In het geval van onze oudste zoon begon het dus al bij drie maanden. De draagzak was ideaal, maar ook de kinderwagen bood uitkomst. Vaak ging hij in de wagen mee in de gondel de berg op. Voordeel van deze leeftijd was dat hij nog borstvoeding kreeg, dus qua eten en drinken hoefden we verder nergens voor te zorgen.

    Berwandelen met kinderen in Italie

    Bergwandelen met kinderen – Val Grande

  • Zodra ze konden lopen, liepen ze ook in de bergen. Met de auto reden we naar korte wandelroutes. Als ze niet meer konden, dan werden ze gedragen. Zo raakten ze bekend met het terrein en met lopen op bergschoenen.
  • Als het droog weer is, gaan we op zondag als gezin erop uit. Boswandelingen, naar het strand of naar een natuurgebied. Wandelen is wat wij doen. Hierdoor zijn ze getraind om langere tijd achter elkaar te lopen.
  • Vanaf dat de kinderen twee jaar zijn, konden ze een bergwandeling van ongeveer een uur maken. Als we dan een ruim half uur pauze hielden, konden ze daarna ook weer een uur teruglopen.
  • Vanaf dat de kinderen drie jaar zijn, kunnen we serieuze bergwandelingen van een kilometer of 5 (3 uur) met ze maken.

Kortom, door het gewoon te doen en te blijven doen zijn ze gewend geraakt met het terrein. Ze zijn ook bekend met schoeisel en kleding en hebben daar hun eigen voorkeuren in (zo willen ze graag ‘lichte’ schoenen, op zwaardere varianten zoals Timberlands lopen ze minder lekker). Ze dragen het liefst een thermo shirt met een fleece, regenjasjes in de tas en ze dragen zelf hun drinken voor onderweg met groot plezier.

Waar aan denken bij bergwandelen met kinderen?

Bergwandelen met kinderen Fugen

Bergwandelen met kinderen – met de trein naar Fugen

  • Begin met korte wandelingen in de Nederlandse natuur om te kijken hoe lang je kinderen kunnen lopen. Loop op tijd, niet op afstand. 5 km in het bos in Zeist, is heel iets anders dan 5 km in de Zwitserse Alpen. Maar als ze hier een uur kunnen lopen in het bos, kunnen ze zeker een uur lopen in de bergen.
  • Combineer de wandeling met een ‘interessante gebeurtenis’, een speeltuin in de buurt, een ritje met de gondel of met de trein naar je wandelbestemming. Allemaal potentiële hoogtepunten voor jonge kinderen.
  • Leer een kind vanaf de eerste bergwandeling het gevaar en respect voor de bergen en de natuur. De nacht die snel valt, stenen die kunnen vallen, uitglijden bij smalle en steile bergweggetjes. Kinderen zien geen enkel gevaar en rennen het liefst overal doorheen. Maak ze bewust en alert.
  • Neem de tijd. Als er een uur voor een wandeling staat, trek er dan twee uur voor uit. Kinderen lopen niet veel langzamer, maar ze zien onderweg van alles. Een bergmarmot om te observeren (wat is dat en waar gaat het naartoe), stenen langs een beekje (om urenlang torens mee te bouwen), afgeknaagde dennenappels (was dit een eekhoorn of een muis?), uilenballen (blijf daar maar af!),  hele grote paddenstoelen (nee, die gaan we niet proeven), bramen (ja, die wel), konijnenkeutels (het lijken net dropjes), kortom een aaneenschakeling van vertragende factoren ligt op de loer.
  • Bergwandelen met kinderen

    Uren afleiding bij een beekje

    Zorg voor een goede uitrusting en nooduitrusting. Investeer in een goede daypack, die lekker zit. Osprey en Berghaus zijn mijn favoriete merken. Er gaat veel in, en ze hebben een groot draagcomfort. Zorg voor voldoende drinken (een veldfles water per persoon, wat te eten (chocola is altijd goed, maar ik neem meestal ook broodjes en fruit mee), regenkleding, fleece kleding (voor wie dit niet draagt) een EHBO kit, een zakmes, zonnebrand en zonnebrillen, petjes voor de kinderen. Houdt er rekening mee dat er in de bergen geen afvalbakken zijn, je kan dus onderwegs niks kwijt. Wij nemen altijd broodtrommels mee, deze worden als ze leeg zijn vaak gebruikt om vers geplukt fruit in te bewaren.

    Bergwandelen met kinderen

    Bergwandelen met kinderen in Hohe Tauern

  • Het weer in de bergen kan erg wisselvallend zijn. Houd goed in de gaten wat de berichten zijn en hoe laat het donker wordt. Na het eten nog even wandelen kan, mits je weet hoe laat het donker is. Dit kan namelijk in vijf minuten gebeurd zijn en bergpaden zijn niet verlicht. Houd ook rekening met hoogte en de felheid van de zon. Kinderen moeten altijd ingesmeerd zijn, ook bij zeer bewolkt weer.
  • We love afritsbroeken en bergschoenen van Iowa en Decathlon. Decathlon heeft sowieso een geweldig assortiment voor jonge bergbeklimmers.
  • Last but not least. Geniet. Niks is zo mooi als je kinderen die opgaan in de bergen. Het prachtige landschap wat ze letterlijk omringt, en de magische schoonheid van de natuur in haar meest pure vorm op een plek waar mensen er geen conrole over hebben. Dit is vakantie.

 

Facebooktwitterlinkedinby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *