De leukste bossen voor kinderen

De leukste bossen in de provincie Utrecht

Ik ben gek op het bos. Altijd. Met alle weersomstandigheden (op regen na dan). Als je in Utrecht woont, is het strand altijd ver weg. Maar bossen zijn altijd dichtbij. Daarom nu een artikel over de leukste bossen voor kinderen in de provincie Utrecht. Wat leuk is, is natuurlijk afhankelijk van waar je zelf woont, want reistijd speelt een grote rol. Net als de functie. Ik heb niks met honden, dus bossen met heel veel honden vallen voor mij sowieso af. De kinderen kunnen maximaal 2 uur lopen, dus bossen waarin de gemiddelde wandelroute 5 uur is vallen ook af. Maar bossen om te bezoeken met je kinderen, voor een goede twee uur vermaak.

Beerschoten, de Bilt

De leukste bossen met kinderen

Landgoed Beerschoten, De Bilt

Bij landgoed Beerschoten kun je een kinderspeurtocht doen. De speurtocht is te koop in het paviljoen en kost 1 euro. Wij hebben de speurtocht al ontelbare keren hergebruikt. Bij deze speurtocht neemt Sophie (een oude jonge bewoonster van Beerschoten) je mee door het bos. Met de windroos kunnen je kleine draken zelf door het bos navigeren en onderweg krijgen ze opdrachten van Sophie. De speurtocht is in een uur te doen, maar door alle opdrachten doen wij er meestal twee uur over. Onderweg worden hutten gebouwd, sporen gezocht, verstoppertje gespeeld en bomen tikkertje gedaan. De kinderen leren ook een beetje over de natuur en de aanwezige bomen en dieren in het bos.

Na een paar bezoeken kennen de kinderen de route uit hun hoofd, maar dan kan je hem altijd nog achterste voren lopen of gewoon een andere route lopen. De activiteiten blijven. Wij komen nooit uit Beerschoten terug zonder dat er aan een wigwam is gebouwd, verstoppertje is gespeeld of bomen tikkertje is gedaan 😉

Adres ter navigatie: Beerschoten, De Holle Bilt 2, De Bilt

Pyramide van Austerlitz, Woudenberg

De leukste bossen in Utrecht

Pyramide van Austerlitz

Met stip op twee. De kinderen vinden dit een heerlijk bos vanwege de enorme speeltuin (en luna park). Zelf is dit juist waarom we dit bos wat minder leuk vinden. In een bos wil ik vooral veel lopen en niet op een bankje in de speeltuin zitten. Het bos biedt veel wandel-mogelijkheden al wordt hier door onze draken voornamelijk buiten de paden gewandeld. Op zoek naar bladeren, paddenstoelen, bloemen of dieren duiken ze overal de paden af om tussen de bomen van alles te bekijken. Vanaf de speeltuin is het klein stukje lopen naar de piramide. Natuurlijk moet de piramide van Austerlitz beklommen worden (niet elke keer, maar regelmatig).

Adres ter navigatie: Zeisterweg 98, Woudenberg

 

Panbos, Zeist

Hardlopers en mensen met honden. Dit zijn ongeveer de twee type mensen die je in het Panbos tegenkomt. Weinig langzaam lopende gezinnen zonder hond. Behalve wij dan 😉 Wij lopen meestal de korte route in het Panbos, 4 km ongeveer. Onderweg zoeken de kinderen takken (takken voor een pijl en boog, takken die op een pistool lijken, takken voor opa en oma, takken voor op de enorme stapel bijzondere takken in de tuin, takken, takken, wat hebben kinderen eigenlijk met takken??) De stuifduinvlaktes worden door ons strategisch vermeden vanwege het hoge honden (en alle gevolgen van dien) gehalte.

Adres ter navigatie: Jozef Israelslaan, Bosch en Duin

 

 

Amelisweerd, Utrecht

De leukste bossen voor kinderen

Amelisweerd

Niet op zondag. NOOIT op zondag. Op zondag verandert dit rustige bosje in een ware hel van kinderwagens, kindergehuil, kindergeschreeuw en gestreste pannenkoekenserveersters. Alle andere dagen is dit kleine bosje een prima toevluchtsoord met (kleine) kinderen. Wandelen, spelen, voetballen of picknicken kan allemaal in dit bos. Bij de stay okay serveren ze prima koffie en zoetigheid en bij het pannenkoekenhuis lekkere pannenkoeken (al blijf ik gewoon niet zo’n fan van pannenkoekenhuizen, maar ieder zijn ding). Bij het pannenkoekenhuis (wat officieel ‘Theehuis’ heet) kan je tevens terecht voor wandelroutes door het natuurgebied aan de rand van Utrecht. Er zijn drie wandelroutes beschikbaar van 1, 3 of 5 km. Ook leuk is ‘De Veldkeuken’ een theehuis met biologische theeën en lekkernijen. Bij mooi weer zit je hier lekker in het zonnetje op het terras.

Adressen: Veldkeuken in Landgoed Amelisweerd (koetshuis) Koningslaan 11a, Bunnik of via Theehuis Rhijnauwen Rhijnauwenselaan 16, Bunnik

Tot slot: Kleed je draken goed (weerbestendig en klaar om vies te worden) aan. En neem altijd wat te eten en te drinken mee. De meeste bossen hebben geen gelegenheid om iets te eten of te drinken, en als het er is, is het slechts op één punt en stelt het niet zoveel voor. Uitzondering hierop is Amelisweerd, hier kan je prima wat eten of drinken met de kinderen. Al neem ik dan nog steeds iets mee. Mijn draken worden gewoon erg hongerig en dorstig van al het lopen en / of ze vinden het gewoon heel erg leuk om ergens aan een picknicktafel of op een boomstam neer te strijken voor wat versnaperingen.

There is no wi-fi in the forest, but you will find a better connection

(gehoord en onthouden, geen idee meer waar en wanneer, quotes zijn niet mijn sterkste kant…)

Facebooktwitterlinkedinby feather
One Comment on
  1. Pingback: Mooi weer: tips met kids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *