Fit op wintersport

Fit voor de wintersport

Sneeuw in de Alpen!

Vandaag viel de eerste sneeuw in de Alpen!!! Hier beginnen de voorbereidingen voor de wintersport. Wanneer gaan we? Waar geen we heen? Hoe lang blijven we weg? En in mijn geval: hoe zorg ik ervoor dat ik fit op wintersport ga. Ik ben gek op fitness, pilates en yoga en ik maak ieder jaar een ‘fit op wintersport‘ training met een combinatie van deze sporten een . Ook nu heb ik weer wat leuke oefeningen bij elkaar gezocht. Te leuk en te effectief om voor mezelf te houden. Maak er dus vooral gebruik van. Maar zorg dat het niet saai wordt, dus varieer in de oefeningen, voeg oefeningen toe en laat vooral de oefeningen die je écht niet kan waarderen gewoon achterwegen. Het enige wat in mijn ‘Fit op wintersport’training ontbreekt is cardio training. Een zeer belangrijk onderdeel voor de wintersport training aangezien uithoudingsvermogen van groot belang is. Maar zelf heb ik zo’n hekel aan cardio (en het geluk van een extreem goede basisconditie) dat ik deze tóch oversla. Maar mocht je plezier halen uit hardlopen, wielrennen, zwemmen of voetbal. Dan zit je met deze training erbij helemaal goed in de voorbereidingen.

  1. Squat
Wintersport training

De perfecte squat. Bron: the fits poproject

De squat is een belangrijke oefening ter voorbereiding op het skiseizoen. Je traint stabiliteit en kracht. Zowel been-, buik-, als rugspieren worden getraind tijdens het squatten. De knie- en enkelgewrichten worden sterker door de kniebuigingen en pezen in deze gewrichten worden soepeler waardoor de kans op scheuren kleiner wordt. Squat dus zo vaak als je kan! Het het squatten gaat het niet zo zeer om het aantal squats, maar wel om de tijd dat je squat. Houdt de tijd dus in de gaten en probeer dit op te bouwen. Over de juiste, perfecte squat is veel geschreven en er zijn verschillende theorieren aangaande verschillende details. Houd in hoofdlijnen in ieder geval het volgende aan: Houdt je hoofd in het verlengde van je ruggenwervel en blijf recht naar voren kijken, houdt je schouders omlaag en naar achter gedraaid, houdt borst en rug zo recht mogelijk, span buikspieren aan, zorg dat je knieen recht naar beneden buigen, de knieen mogen niet naar binnen of naar buiten vallen, probeer de knieen achter de tenen te houden maar forceer dit niet als dit niet lukt, zet je voeten op schouder breedte of iets breder, de voeten mogen een beetje naar buiten wijzen, zorg dat je op je hele voet leunt tijdens het squatten.

2. Lunges

Wintersport voorbereidende training

Lunges. Bron: yoga magazine

Voor lunges geldt eigenlijk vrijwel dezelfde motivatie als voor squats. Je traint een groot gedeelte van je beenspieren en tegelijkertijd je balans. Daarbij werk je ook een heel klein beetje aan je conditie als je het tempo opvoert. Hiernaast zie je een lage lunge, deze komen veel voor in de yoga. Je kan het wat dynamischer maken door je achterste been te strekken en de lunges meerdere keren af te wisselen. Let erop dat je bij het buigen van je knie, niet met je knie voorbij je tenen komt.

3. Zonnengroeten

 

Fit op wintersport

Plank. Bron: yoga magazine

Bij zonnengroeten gebruik je je hele lichaam en bijna alle spieren in je lichaam. Je traint conditioneel en kracht. Als je bekent bent met de serie, helpt het zeker in de wintersport training als je dagelijks drie zonnegroeten uitvoert. Ben je niet bekend met de serie, dan is het raadzaam om de plank te doen. In deze oefening steun je op je handen en vormt je lichaam één recht lijn van de achterkant van je voeten tot aan je kruin. Zo train je de buikspieren en je balans. Daarbij worden de beenspieren meegepakt.

Nogmaals, voor een ideale voorbereiding op de wintersport train je niet alleen kracht en balans, maar ook cardio. Als je bovenstaande oefeningen dagelijks uitvoert  (wat niet meer dan 15 minuten tijd in beslag neemt) bouw je veel kracht en stabiliteit op. Je zult de voordelen hiervan zeker ondervinden op de piste. Happy ski season 🙂


Facebooktwitterlinkedinby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *