Tips voor een goede skihelm voor je kind

Skihelm kind

Sinds een jaar of tien draagt vrijwel iedere wintersporter een skihelm. Soms zie je nog wel eens een eigenwijze volwassene skiën of boarden zonder helm, maar een kind zie je nooit zonder helm. Logisch want een val op het hoofd kan voor ernstig letsel zorgen.

85% van alle ernstige hoofdverwondingen zouden met een helm voorkomen kunnen worden.

Bovendien is het bij de meeste skiliften en skischolen voor kinderen verplicht om een helm te dragen. In dit artikel ga ik verder in op waar je op moet letten bij het kopen van een skihelm en geef ik tips hoe je online de beste helm voor je kind kunt kopen.

Passende skihelm kind

Dit is het belangrijkste punt om op te letten. Een skihelm die niet goed past is niet alleen vervelend maar ook onveilig. Zorg daarom altijd dat een helm goed past. Om de juiste maat te bepalen meet je de hoofdomtrek van je kind. Je meet de omtrek van het hoofd net boven de wenkbrauwen en oren. Deze afmeting in centimeters is de maat van de helm die je nodig hebt. de juiste maat skihelm bepalen

Als je een skihelm past kan je testen of het past door je kind ja en nee te laten schudden. De helm mag dan niet verschuiven tijdens het schudden. Zorg er bij deze test wel voor dat het kinriempje goed ingesteld is. Controleer ook of de achterkant van de helm de nek niet raakt, want dat kan gevaarlijk zijn.

Skihelm op de groei

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk dat de skihelm past. Er zijn veel merken die verstelbare kinderhelmen verkopen, bij deze helmen kan de hoofdomvang van de ski- of snowboardhelm aangepast worden aan het hoofd. Dus mocht je toch een kinderhelm op de groei willen kopen, koop er dan een die aanpasbaar is. Bijvoorbeeld een van onderstaande twee helmen (verkrijgbaar via de webshop van Chickies & Binkies)

Kinderskihelm

Anon Jongens Skihelm

Meisjes Skihelm

Anon Meisjes Skihelm

 

 

 

 

 

 

Skihelm en skibril moeten op elkaar aansluiten

Als een wintersporthelm en de skibril niet goed op elkaar aansluiten, is dat super irritant (ja, ik spreek uit eigen ervaring én uit ervaring van mijn zoon). Het kan gaan knellen, of er kunnen luchtkieren ontstaan waardoor de bril de hele tijd beslaat of je kind steeds sneeuw of water in zijn ogen krijgt. De eenvoudigste manier om te voorkomen dat de kinderskihelm en sneeuwbril niet goed samen passen is door een complete set te kopen. Dat ziet er ook nog eens gaaf uit.

Meisjes Skihelm kind

Anon Meisjes Skihelm

Jongens Skihelm Kind

Anon Jongens Skihelm

Als je al een skibril hebt, neem deze dan mee naar de winkel. En zorg er voor dat het goed past. De skibril mag de helm niet omhoog duwen. De rand van de helm en de rand van de bril moeten als het ware op elkaar aansluiten. Tot slot heb je ook nog helmen met een geïntegreerde bril.

Gebruiksgemak voor het kind

Hoewel niet noodzakelijk is, is het wel zo handig dat je kind zelf in staat is om de helm op te zetten en af te doen. Test daarom of je kind dit zelf kan. Eventueel kun je dit ook testen met handschoenen aan, maar dit is niet echt noodzakelijk aangezien ze hun helm meestal pas binnen af zetten.

Let op de EN1077 norm

In Nederland (en de rest van Europa) mogen alleen skihelmen met een CE markering verkocht worden. Het CE keurmerk betekent dat de helm aan de minimum eisen voldoet. Belangrijker bij het kopen van een kinderskihelm is de EN-normering. Een goede skihelm zou aan de EN1077 norm moeten voldoen. Er worden ook helmen verkocht die aan de EN1078 norm voldoen. De EN1078 d is eigenlijk bedoeld voor fietshelmen. Deze normering is daarom veel minder streng dan de EN1077 normering voor skihelmen.

Facebooktwitterlinkedinby feather
3 Comments on “Tips voor een goede skihelm voor je kind
 1. Hoi
  Mijn kleinzoon van bijna 3 heeft een helm nodig voor dec 2017. Zijn hoofd heeft een kleine schedel afwijking op het achterhoofd waardoor pet/helm nooit goed past en altijd scheef staat. Bestaan er mogelijkheden voor een goed passende helm binnen uw assortiment misschien met op maat gemaakte mal binnenin?

  Dank voor je reactie

  • Hoi Ari,
   Ik verkoop zelf geen helmen, ik ben alleen maar een liefhebber van de Alpen die graag informatie deelt. Deze specifieke vraag durf ik dan ook niet te beantwoorden. Ik weet dat er skihelmen zijn met luchtcompartimenten, die kunnen redelijk aangepast worden aan de vorm van het hoofd. Het beste kan je een gespecialiseerde sportzaak bezoeken met deze specifieke vraag. Bij Duijvestein of Bever kunnen ze je vast adviseren.
   Veel succes met de zoektocht en alvast een hele fijne vakantie gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *