Sterrenwacht Utrecht

Sterrenwacht Utrecht

Voor de krokusvakantie stond een bezoek aan Sonnenborgh, museum & sterrenwacht in Utrecht gepland. Ik ben hier op een regenachtige middag met drie kleine mannen heengereden (leeftijd 6 jaar, 5 jaar en 3,5 jaar). Ondanks de regen hebben ze eerste uitgebreid park Lepelenburg doorgerend alvorens bij de Sonnenborgh binnen te stappen. Binnen bij de Sonnenorgh konden we kiezen uit verschillende routes. We hebben uiteindelijk gekozen voor de Peuter en Kleuter route. Hierbij volg je de voetsporen van een klein groen buitenaards mannetje langs diverse hoogtepunten van het museum. Bij een aantal van deze hoogtepunten moet je een sticker plakken en aan het einde van de rit zijn alle stickers in het boekje geplakt. Erg leuk, ook voor de 6-jarige die, officieel gezien, geen kleuter meer is. De binnenkomst begon gelijk goed: Foto’s van Venus, de maan en Mars doen het goed bij jonge jongens. Al roepen de foto’s wel een enorme hoeveelheid vragen op. Gelukkig kon ik me goed redden met oude kennis en informatie die bij de foto’s te vinden is.

Meteoriet bij Sterrenwacht Utrecht

Meteoriet

Een van de hoogtepunten is natuurlijk een meteoriet. Met een magneet, om aan te tonen dat het wel echt een meteoriet is. Vervolgens kunnen er diverse experimenten met weersomstandigheden uitgevoerd worden. Wat gebeurd er bij windkracht 2 en wat bij windkracht 5. Barbie en de kliko geven de omstandigheden bij verschillende windkrachten goed weer. Maar ook de vraag ‘waar komt wind vandaag’ en de wet van Buys Ballot worden uitgebreid behandeld.

Vervolgens wordt er aandacht besteed aan de locatie van de Sterrenwacht. Het bastion Sonnenborgh is één van de best bewaarde bastions in noordelijk Europa. Het is in 1552 gebouwd in opdracht van keizer Karel de Vijfde. Hij wilde de stad Utrecht verdedigen tegen een nieuw wapen: het verrijdbare kanon. Daarom liet hij de stadsmuren versterken met vier bastions. Van de vier bastions is alleen Sonnenborgh nu nog bijna helemaal intact. Een van de kanonnen staat ook nog in het bastion. Dat is natuurlijk een bezoek (en een sticker) waard.

Tot slot kom je dan bij de Sterrenwacht. Hier staan diverse telescopen waarmee naar de maan, de zon, de planeten en de sterren gekeken wordt. Er is zijn afbeeldingen van de te bewonderen hemellichamen met veel informatie. Het kijken gebeurd op speciaal georganiseerde ‘kijkavonden’. Kijk voor deze kijkavonden naar de actuele informatie op de website van de Sonnenborgh.

Sterrenwacht Utrecht

De Sterrenwacht

Een bezoek aan de Sonnenborgh is, door de ligging van het museum, goed te combineren met andere activiteiten in Utrecht. Op een mooie (droge) dag, zou je nog wat meer tijd kunnen doorbrengen in park Lepelenburg. Het is ook goed te combineren met een ander museum (zoals bijvoorbeeld het Nijntje huis, Spoorwegmuseum of het Universiteitsmuseum). Of gewoon met een terrasje (bijvoorbeeld Broodnodig aan het Spoor, of bij het kindvriendelijke restaurant buurten.

Helaas moesten wij na het bezoek aan de Sonnenborgh direct naar huis in verband met een ‘vinger tussen de deur’ incident. Wij komen hier zeker nog een keer terug. Al is het maar omdat we een foto van het kanon zijn vergeten te maken…

O ja, voor alle vragen die na het bezoek aan de Sterrenwacht komen opborrelen heb ik nog een goede tip. Op de website van de European Space Agency (ECA) staan heel veel informatie, nieuws en leuke, kindvriendelijke filmpjes met antwoord op bijna alle kindervragen. KLIK.

Samenvatting: Sterrenwacht & museum Sonnenborgh

Waar: Utrecht (centrum)

Bereikbaar: Met de auto parkeren op de Maliesingel of aan de Nieuwegracht (betaald parkeren). Of vanaf Centraal Station Utrecht met bus 2 (museumbus).

Leeftijd: vanaf 4 jaar (of eigenlijk vanaf wanneer ze interesse hebben in ruimte, planeten, de zon etc.) zonder eindleeftijd.

Duur bezoek: 2 uur

Oordeel: Superleuk, kleinschalig museum. Veelzijdige collectie over de ruimte, het weer en de geschiedenis van het bastion. Rustig, weinig bezoekers, zelfs in de vakantie.

Sonnenborgh Utrecht

De Collegezaal

 

 

Facebooktwitterlinkedinby feather
One Comment on
  1. Pingback: Dagje Utrecht met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *