Teken: waarop letten en wat te doen?

teken voorkomen

Dit is het tweede jaar op rij met een recordaantal teken. Niet bepaald leuke en opbeurende berichten. Bij mijzelf slaat de angst meteen toe. Mijn kinderen zijn namelijk gek op hoog gras, bossen, speelparken en andere plekken die broeinesten voor teken blijken te zijn. Ik kan ze er niet weghouden. En de oudste draak heeft dan ook al twee keer een teek in zijn lichaam ontdekt. Waarna ik rillend van angst met de tekenpen aan de slag kan. Om de teek vervolgens zorgvuldig op te bergen in een glazen potje met deksel en deze op te sturen naar het RIVM. Wat moet je anders met zo’n beest.

Maar dit jaar laat ik me niet verassen. Een recordaantal teken? Goed, daar kan ik niets aan veranderen. Maar ze gaan zich niet tegoed doen aan mijn gezin. Ik neem maatregelen. Waar zitten de teken? Hoe kan ik teken(beten) voorkomen? En wat doe ik als er toch een teek op mijn draken terecht komt.

Wat is een teek, hoe ziet een teek eruit?

Wat is een teek. Hoe ziet een teek eruit.

Hoe ziet een teek eruit. Teken in de vier stadia van hun leven. Links als nimf en volwassen teek.

Een teek is een klein plat spinachtig beestje. Teken leven door heel Nederland in bossen, duinen, heiden, weilanden, parken en zelfs in je eigen tuin. Ze leven tussen het gras (hoog gras) en tussen bladeren. Teken kunnen zich bij mensen in de huid volzuigen met bloed in de laatste twee levensfase van hun leven: als ‘nimf’ en als volwassen teek. Op het plaatje hiernaast zie je de teek in deze twee fases van zijn leven. Teken worden actief als de temperatuur boven de acht graden komt. De eerste twee fases van hun leven nestelen ze zich alleen op (kleine) dieren. Vanaf mei bereiken de eerste teken hun zogenoemde ‘nimf’ fase en dan worden er veel tekenbeten bij mensen verwacht. Dit houdt aan tot ongeveer half oktober.

 

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?

  1. Blijf in bossen en parken zoveel mogelijk op de paden lopen en blijf weg van de (dichte begroeiing)
  2. Deet houdt teken op afstand. Smeer de (blote) huid in met Deet (minimaal 20%, maximaal 30%) om de teken op afstand te houden.
  3. Bedek voeten en benen zoveel mogelijk. Stop de broek in de sokken.
  4. Houdt het gras in je tuin kort en ruim losse bladeren, gras en stokken op in de container.
  5. Let op tuinmeubelen, met name op tuinkussens. Teken kunnen zich hierin verstoppen.

 

Controleren op een teken

Als je ergens bent geweest waar je het gevaar hebt gelopen op een teek, controleer het lichaam dan goed. Douche bij thuiskomst en controleer met name:

  • op de hoofdhuid tussen het haar
  • in de navel
  • in de oksels
  • tussen de benen
  • achter en in de oren
  • in de knieholte
  • rond de middel

Controleer ook je kleding goed op teken. Als je een teek op je kleding vindt, was de kleding dan op 60 graden. Ook de wasdroger is een goede optie om teken te doden. Laat het dan wel minimaal een half uur in de droger zitten. Als je ergens op je huid of in je spullen een teek vindt, zoek dan verder. Er zijn er vaak meer.

 Toch een tekenbeet, wat nu?

Als jezelf of iemand in je omgeving, ondanks alles toch wordt gebeten is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Zorg daarom dat je een tekenpen in huis haalt. Als je geen tekenpen hebt, kan je de teek ook verwijderen met een fijne pincet.

  • Pak de teek met de tekenpen / pincet op de plek het dichtst bij de huid
  • Trek de teek uit de huid, onder gelijke druk. Ga niet hard trekken en zeker niet draaien. Hierdoor zou de bek van de teek af kunnen breken en in de huid achter kunnen blijven. Mocht dit, ondanks je voorzichtige werk, toch gebeuren, verwijder het achtergebleven gedeelte dan met een pincet.
  • Nadat de teek verwijderd is, moet de huid rondom de beet goed schoongemaakt worden met alcohol. Als je geen alcohol bij de hand hebt kan je eventueel zeep en water gebruiken.
  • Ga nooit in de verwijderde teek knijpen, of erop staan. Het beste is om hem in alcohol te dompelen en dan in een glazenpotje te stoppen. Heb je geen glazen potje, spoel hem dan door het toilet.
  • Als je in de weken na een tekenbeet jeuk of koorts krijgt, neem dan contact op met de huisarts.

Brrr… ik heb nu overal jeuk door het schrijven van dit artikel en het kijken van alle nare filmpjes. En die kampeer vakantie… zie ik opeens ook wat minder zitten. Hopelijk denk ik er volgende week weer anders over 😉

Facebooktwitterlinkedinby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *