Mooie foto’s maken is een vak. Zeker in de sneeuw.
Maar om toch met wat mooie plaatsjes van jezelf en je kinderen thuis te komen heb ik gezocht naar de beste tips van fotografen, bij het fotograferen in de sneeuw. En wij kwamen tot de volgende top 4:
- Overbelichten. Dit is een nogal technisch verhaal voor een leek als ik, maar het komt op het volgende neer: De
camera meet het licht van de te nemen foto en geeft het ‘gemiddelde licht’ een grijze tint. Vervolgens worden de lichtere kleuren witter en de donkere kleuren donkerder dan deze grijze tint gemaakt. In een witte omgeving krijg je daardoor al snel een grauwe foto. Om dit te voorkomen moet je de foto overbelichten.De benodigde overbelichting is afhankelijk van de situatie. Als de sneeuw maar een klein deel van de foto bevat is heb je meestal aan +1/3 of +2/3 stop genoeg. Bij een foto die grotendeels uit sneeuw of besneeuwde oppervlakten is soms wel +2 stops overbelichten noodzakelijk. Het is dus erg afhankelijk van de situatie, maar meestal is +1 stop een goed vertrekpunt.
- Witbalans. Met de automatisch ingestelde witbalans kan de sneeuw er (in de schaduw) een beetje blauw uitzien. Dit kan je voorkomen door de witbalans in te stellen op ‘bewolkt’ of ‘daglicht’. Sommige camera’s hebben een speciale sneeuw witbalans. Probeer uit wat het beste werkt, voordat de kleine over de finish bij de skiwedstrijd skiet 😉
- Actie! Omdat veel wintersport fotografie in het teken zullen staan van (snelle) beweging kan je het beste een korte sluitertijd gebruiken. Dit kan je instellen met een zogenaamde sportstand op je toestel. Het loont om zo veel mogelijk foto’s in een korte tijd te maken zodat er altijd één van dat specifieke moment bijzit. Met een spiegelreflex camera kun je de instellingen zo aanpassen dat de camera foto’s blijft maken zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt. Compactcamera’s en smartphone’s hebben vaak een zogenaamde ‘burst-mode’ waardoor je ook snel achter elkaar foto’s kunt maken. Soms kan het ook leuk zijn om met een hele langzame sluitertijd te experimenteren, bijvoorbeeld als je neervallende sneeuwvlokken vast wil leggen.
- Kou. Door de kou zal de camera eerder leeg gaan. Zorg daarom altijd voor volle batterijen. Eventueel kan je ook nog een extra accu of batterijen mee te nemen. Bij extreme kou kan de camera er zelfs helemaal mee stoppen. Pak de camera daarom goed in. Let ook op bij het apres skiën. Als je de camera vanuit de kou meeneemt de warmte in, zal er condens ontstaan op de buitenkant van de lens. Vocht en lenzen is een zeer slechte combinatie. Om dit te voorkomen kan je de camera beter langzaam op laten warmen. Dus laat hem binnen in de tas en beschermhoes zitten en wacht een half uurtje voordat je binnen verder gaat met fotograferen.
Tot slot onze mooiste wintersport foto, alle bovenstaande tips in acht genomen:
by