Wil je het echte Oostenrijk ervaren, dan moet je een beetje buiten de gebaande paden gaan. En zelfs dan is het nog lastig. In de meeste Oostenrijkse dorpen zijn doorgaans meer toeristen dan inwoners. Het onderscheid tussen authentiek en toeristisch is daardoor moeilijk te maken. En dit onderscheid hoeft ook niet altijd gemaakt te worden. Dankzij de enorme toeristen industrie heeft Oostenrijk prachtige wandelpaden, gondels en accommodaties en andere attracties neer kunnen zetten. Hier maken zowel locals als toeristen dankbaar gebruik van. Toch kan ik een aantal tips geven om het echte Oostenrijk te ervaren, het Oostenrijk van de locals.
- Allereerst: leer wat basis Duits (voor zover je dit nog niet op school hebt gehad). Om je weg in Oostenrijk te vinden is Duits spreken een must. Als je de Duitse taal niet beheerst, neem dan een boekje mee. Je hoeft echt geen vloeiend Duits te spreken. Het wordt gewaardeerd als je het in ieder geval probeert.
- Zorg verder voor een goede outdoor uitrusting. In de winter spreekt dit voor zich maar voor de zomer geldt: goede wandelschoenen, een backpack met een EHBO setje, drinken en wat te eten en een zakje voor afval, regenkleding, zzonnebrillen, een trui of vest (in de tas of aan). Het weer in de bergen kan snel omslaan, dus wees ook op de mooiste dagen een fleecetrui of vest meenemen op alles voorbereid. Het is zonde als je een toch niet kan (af)maken omdat je niet het juiste materiaal bij je hebt.
- Vraag zoveel mogelijk informatie bij de plaatselijke VVV. Het kost je een half uurtje, maar dat is het zeker waard! Vraag naar de wandelroutes of fietsroutes, neem een kaartje mee en vraag hoe lang je ongeveer onderweg zult zijn. Houd rekening met de laatste afdaling van de gondel als je nog met de gondel omlaag wil. Bij de VVV kan je ook informatie verzamelen over de trekpleisters in de omgeving, een plattegrond van de omgeving of van fijne restaurants. Hierdoor krijg je de kans het Oostenrijk van de locals te ontdekken. Ik vraag altijd naar de favoriete restaurants van de VVV medewerkers en naar lokale specialiteiten. Dit heeft voor ons altijd goed uitgepakt. Natuurlijk krijg je door deze aanpak wel te maken met persoonlijke smaak en over smaak valt niet te twisten. Zo kregen we ooit van een medewerker haar favoriete restaurant, wat een banketbakker bleek te zijn. Maar inderdaad heerlijk geluncht, alleen niet zoals wij gewend zijn. En een andere medewerker had een duidelijk voorkeur voor Italiaans, ze gaf drie restaurants op waar voornamelijk pasta en pizza geserveerd werd, maar ook dit was geen slechte ervaring.
- Wat gelijk aansluit bij de tip: Maak contact met de locals waar je verblijft. Of je nou op een camping staat, in een appartementshuis verblijft of in een hotel, praat met de mensen die er zijn. Vraag ze naar de omgeving, waar ze het liefst skiën, het liefst eten, wat ze doen in de weekenden en waar in Oostenrijk ze zelf het liefst op vakantie gaan. Dit levert vaak de beste tips op! En zo hebben we al prachtige skigebieden (en routes) ontdekt. Tijdens het uitwisselen van informatie wordt regelmatig een schnaps aangeboden, dat is waar het echt Oostenrijk begint 😉
- Koop Oostenrijkse (lokale) producten. Als je niet uit eten gaat, maar zelf kookt, koop dan de Oostenrijkse producten. Vraag naar het lokale bier, ga naar de plaatselijke bakker en vraag naar de specialiteiten. De mensen zijn trots op hun producten en zullen je er graag over vertellen. Dit geldt ook voor de restaurants, vraag alles waarvan je je afvraagt wat het is en probeer vooral ‘nieuwe’ dingen uit. Laat het echte Oostenrijk je verrassen!