Draag je eigen spullen maar

Bovenstaande woorden sprak ik bij wijze van dreiging naar mijn zoon toen hij tijdens een bergwandeling zijn complete regenoutfit, fleecetrui en complete picknick aan eten drinken in mijn backpack stond te proppen. Het was slechts een waarschuwing om te voorkomen dat hij daadwerkelijk al die spullen mee zou nemen, maar hij vatte het serieus op en begon zijn eigen rugzak te pakken. Natuurlijk was deze rugzak hier niet voor geschikt en liep ik vervolgens alsnog met al zijn spullen te sjouwen. 

Dat was vorig jaar. Dit jaar hadden beide draken (inmiddels 5 jaar en 7 jaar) een eigen backpack mee en waren ze hiermee ook daadwerkelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen spullen als we gingen bergwandelen. Maar hoe vind je een goede backpack voor je kind? En waar let je op bij het kopen? Dit proces zijn wij afgelopen jaar twee keer tot in detail doorlopen maar met zeer goed resultaat. Hieronder drie belangrijke tips:

Betrek je kind in het proces. Laat je kind meebeslissen over de aankoop van zijn backpack. Welke kleur vind hij mooi, wat wil hij voor functionaliteiten en wat moet er allemaal in passen. Zo wilde onze oudste zoon beslist een apart vakje voor zijn zonnebril, zodat hij niet hoefde te ‘graaien’ in het grote geheel. Terwijl onze jongste zoon zelf aangaf dat hij zijn beker in een vakje aan de buitenkant van de tas wilde kunnen dragen omdat hij hem nogal eens vergeet af te sluiten. Kinderen hebben zelf dus al veel slimme ideeën en ook over de uiterlijkheden van de tas kunnen ze zeer uitgesproken zijn (zucht).

Inhoud en pasvorm van de backpack. Als je weet wat je kind mee wil nemen, kan je gericht kijken naar een backpack in een bepaalde maat. Onze jongste zoon wilde zo veel mogelijk meenemen en kreeg daarom een backpack met een inhoud van 20 liter. Deze backpack is tevens geschikt voor vervoer van een skateboard, wat hem voor onze draak extra geschikt maakte. Onze oudste zoon wilde een backpack waar hij nog makkelijk mee kon bewegen, klimmen en rennen, voor hem kochten we uiteindelijk een backpack van 13 liter. De 20 liter variant is erg groot (zeker voor een kind van 5) en zouden we daarom niet aanraden voor lange bergwandelingen. Echter, voor onze zoon werkt het, waarschijnlijk omdat de tas stoer is en hij hem daarom gewoon graag draagt.

Investeer. Een goede backpack is duur, terwijl je voor een klein bedrag een merkloos of huismerk rugzakje koopt. Maar met een backpack loopt je kind meerdere uren per dag op zijn rug en dan moet er natuurlijk wel een beetje draagcomfort zijn. En daar maakt een goede backpack het verschil. De backpacks die wij kochten zijn in maat verstelbaar en verdelen het gewicht van de tas over de gehele rug. De kinderen kunnen er meerdere uren mee wandelen, klimmen of fietsen.

Tot slot zal ik de rugzakken van onze draken delen. De eerste backpack, voor onze 5 jarige zoon kochten wij bij Chickies & Binkies (ja, online, zonder te passen). We kregen hier super goed advies over maatvoering en ze hadden hier de allerstoerste rugzak geïnspireerd op Spiderman: zie hier.

Backpack kopen voor kindDe tweede rugzak kochten we bij Bever sport en is ondertussen niet meer (online) verkrijgbaar. Het is een Dakine 13 liter backpack met (zoals gewenst) een los vakje voor de zonnebril bovenop. In de 13 liter variant past met gemak: trui of regenjas, zonnebril, camera, veldfles en iets te eten.

In de 20 liter variant past overigens alles wat een kind maar mee zou willen nemen en gaat het meer om wat je kind fysiek KAN dragen. Scheelt een hoop dragen en zoeken in je eigen backpack 😉

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *