Emigreren, twee weken na het plan

Emigreren met kinderenBe afraid not to try. Één van de vele quotes die prijkt op mijn Pinterest profiel. Een quote die perfect onderstreept wat mijn gevoel ten opzichte van ongeveer alles is geweest. Afraid not to try, YEP that’s me. En ook nu. Soms vind ik ons plan om te emigreren zo spannend, zo onwerkelijk en misschien zelfs eng. Maar het niet doen, dat is wat me pas echt angstig maakt.

Ik heb altijd al een grote behoefte aan nieuwe ervaringen gehad. Op mijn 17e besloot ik al dat ik wilde studeren in Friesland, ver van waar ik woonde. Ik betrok een super klein kamertje in een studentenhuis in Leeuwarden. Ik nam niet meer mee dan een bed en een bureau. En een jaar later zat ik in Ierland voor een uitwisseling en weer een jaar later liep ik een jaar stage in Spanje. Dat ik de taal amper sprak, het land niet kende en geen idee had waar ik terecht zou komen maakte niet uit. Ik was vooral bang om dingen niet te doen. Om mijn dromen niet te verwezenlijken. Ik woonde in maar liefst 12 verschillende huizen / appartementen, zonder dat ik ooit moeite had om te verhuizen of een woning achter te laten. Tot ons vorige appartement in Utrecht en tot ons huis wat we nu bezitten. Het wordt minder makkelijk. Het gaat minder flexibel. Het zijn de kinderen, denk ik steeds, die maken het minder makkelijk. Maar misschien is het tijd om toe te geven dat ik het zelf ben. IK maak het mezelf minder makkelijk.

Twijfels zijn er volop, niet het emigreren op zich, maar wel over de manier waarop. Wat doen we met ons huis (al eerder een veel besproken onderwerp), waar gaan we wonen, wanneer beginnen we met werk zoeken in Oostenrijk, hoe regelen we het financieel? Details, in het hele plaatje.

Zekerheden zijn er ook: als we dit niet doen, hebben we daar later spijt van. Want dat weet ik 100% zeker. We hebben al eerder op dit punt gestaan. En afgezien. Ons appartement werd opgeleverd, ik kreeg een nieuwe baan, kortom: het was niet de juiste tijd om te emigreren. En sindsdien is het nooit meer ergens ‘de juiste tijd’ voor geweest. Niet voor onze wereldreis, niet voor een heel seizoen skiën, niet om een eigen bedrijf te starten.. Regelmatig bedenk ik hoe gelukkig ik ben dat ik zwanger ben geraakt van onze oudste zoon. Was dat niet spontaan gebeurd, dan zaten we waarschijnlijk nu nog steeds te wachten op ‘de juiste tijd’. Zonde van de ruim 7 jaar plezier die we inmiddels ervaren. De juiste tijd komt nooit, de enige juiste tijd is nu. Een andere quote op mijn Pinterest muur zegt: But what if I fall? Oh darling, but what if you fly. Geen wonder dat ik zo’n enorme fan ben van Pinterest toch? Deze quotes poetsen al mijn twijfels op poëtische wijze weg om plaats te maken voor nieuwe zekerheden. Ik neem het risico met liefde, het risico om te vallen, met de kans om te vliegen. En vallen we toch? Dan heb ik mezelf via Pinterest mentaal voorbereid: When life knockes you down, roll over and look at the stars. En uit ervaring weet ik, dat de sterren een stuk beter zichtbaar zijn vanuit Oostenrijk (echt waar!!).

Nou, ik ben me weer verder (mentaal) aan het voorbereiden op een super spannende emigratie. Met dank aan Pinterest en de wijze pinners van deze quotes.  

 

Facebooktwitterlinkedinby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *