Omzeil het fileleed

file“Veel files richting de Alpen dit weekend.” Aldus de Telegraaf van vandaag. Volgende week begint de krokus vakantie in Nederland in regio Zuid, maar ook in een aantal deelstaten in Duitsland.

Dit weekend, en ook volgend weekend worden daardoor weer grote files richting de wintersport verwacht. Niks zo vervelend als het stilstaan in een file op weg naar je vakantie bestemming. ZEKER met kinderen achterin de auto wil je dit voorkomen.

Zelf hebben we nauwelijks last van fileleed. Met onze ‘omzeil de file’ techniek pakken we het nét iets anders aan dan de meeste Nederlanders waardoor we minder tijd verliezen in files. Hierbij onze tips:

1. Weet waar de files staan. Zaterdag zal het druk worden rond Neurenberg, Ulm en München.  Omzeil deze files zoveel mogelijk (zie volgende tips) en houdt de file update op je navigatie systeem (of radio) in de gaten. TomTom Live updates geeft ook handige tips om de files die onderweg ontstaan te ontwijken. File wintersport

2. Houdt rekening met pit-stops. (kleine) Passagiers moeten nu eenmaal vaak plassen onderweg. Zie je dat er een file aankomt maak dan voor die tijd een pit-stop. Na de file is er een enorme rij bij alle toiletten, met alle ellende van dien. Je kan je auto niet parkeren, je moet lang in de rij bij de wc en de wc is echt niet schoon meer. Wij hebben voor (hele hoge) nood situaties altijd een leeg spa flesje in de auto, nu zijn wij gezegend met twee jongens, dus dan biedt zo’n flesje prima uitkomst. Hoe je dit met dochters aanpakt is ons een raadsel…

3. Zorg dat je voor 10.00 uur ’s ochtends voorbij de file gevoelige bent. Ga vrijdag vast rijden. Kijk wel uit dat je niet in de vrijdag avond file beland. Ga vrijdag dus zo vroeg mogelijk rijden. Neem een vrije dag, haal de kinderen eerder van school, of stap ’s morgens om 07.00 gewoon in de auto. Rij in ieder geval tot voorbij het filegevoelige punt (Ulm, München, de Gotthardtunnel) en boek daar een overnachting. Vertrek de volgende ochtend op tijd (direct na een vroeg ontbijt) en je hebt nergens last van. Boek je overnachting van tevoren, zodat je weet tot waar je moet rijden en je een fijne gezinskamer tot je beschikking hebt. Als je over Munchen moet rijden, bieden dorpen als Bergen, Inzell en Siegsdorf prima overnachtingsmogelijkheden. Een overnachting in een buitenwijk van Ulm is leuk als je redelijk vroeg in Ulm aankomt. Ulm is een leuk stadje om met kinderen te verkennen en gezellig wat te eten.

Ulm stedentrip kinderen

Overnachting in Ulm

4. Filevermaak. Mocht je dan onverhoopt toch in de file belanden, zorg dan voor voldoende filevermaak. Kinderen voelen het feilloos aan als papa en mama beginnen te zuchten onder het fileleed. Wij hebben voor deze gelegenheid altijd wat lekkers of leuks aan boord. Een lekkere koek, croissant of raamstickers verlichten het leed voor de kinderen direct.Facebooktwitterlinkedinby feather
5 Comments on “Omzeil het fileleed
  1. Wow. Verassend genoeg waren er nog best hotels onderweg te vinden. Weliswaar niet precies in het dorp dat ik zocht, maar 5 kilometer verderop. Bedankt voor de tip. (ik heb geklikt op het logo onderaan de pagina).

    • Hoi Alex,
      Wat fijn dat je nog wat hebt kunnen vinden! Het blijft lastig in de vakantieperiode maar door de zoekratio vanaf de snelweg iets te vergroten, vergroot je ook de succesfactor 😉 Fijne vakantie en goede reis!

  2. Ook een tip heb je een TomTom met Live updates dan krijg je naast de files ook omleidingen zodat je om de files geleid wordt.

    Heb dit nu al 5 jaar en zowel in de vakanties richting Oostenrijk als richting de zomerbestemming nog nooit een file gehad, voor de rest leuke en nuttige tips.

  3. Pingback: Check check, veilig onderweg - Maaitravel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *